top of page

Hvad er miljøterapi?

Mange kender miljøterapi - men ved måske ikke, de allerede arbejder miljøterapeutisk. Måske er du nysgerrig på at komme i gang. Herunder kan du få et overblik over, hvad miljøterapi egentlig er.

Miljøterapi

Et overblik

Formålet med den miljøterapeutiske tilgang er at skabe det sundeste miljø omkring børn, unge og voksne, der har brug for menneskelige, professionelle støtter i tilværelsen.

Det at tilbyde andre mennesker en bedre situation end den, de kommer fra, kalder på stor omhu på mange planer.

I den miljøterapeutiske metode arbejdes der ambitiøst og fagligt med beskrevne principper indenfor 4 dimensioner på samme tid.

De 4 dimensioner handler om:

 1. Det fysiske og helt grundlæggende miljø på stedet danner fundament for relationerne, gavner tilværelsen og giver de bedste betingelser for de børn, unge og voksne der lige nu har brug for ophold på stedet i dag- skole - eller døgnanbringelser.
   

 2. Den psykologiske dimension handler om at arbejde for, at der er det bedste miljø for at gode, støttende relationer kan leve mellem børn, unge eller voksne og miljøterapeuterne.
   

 3. De sociale forhold handler i høj grad om fagligt fokus på fællesskaber og samarbejder i og omkring stedet og beboeren med alt dette indebærer.
   

 4. Dimensionen handler om ledelse og ansvar for at give de bedste muligheder, for netop den, som det enkelte tilbud henvender sig til.

  Dimensionen beskæftiger sig indgående med de menneskelige kompetencer hos dem, der skal hjælpe- og dem, der skal lede det hele.Den organisatoriske dimension handler om viden om de dynamikker og påvirkninger, der er mellem mennesker der samarbejder om en opgave. Det handler om at kunne arbejde med det, så usunde dynamikker er noget, man forsøger at forebygge og handler på, hvis de opstår.
   

 

Den miljøterapeutiske tilgang omsættes via en samlet miljøterapeutisk metode, som er beskrevet ud fra 9 principper indenfor de ovennævnte 4 dimensioner, som man arbejder indenfor for at sikre, man arbejder miljøterapeutisk.

bottom of page